Love Your Gallery

Seçil Alkış: Galeri mekanı; sanatçı, sanat eseri, sergi, izleyici ve sanat profesyonellerinin bir buluşma noktası. Sanatorium lokasyon ve mekan özellikleri açısından nerede konumlanıyor?

Feza Velicangil - Adnan Yerebakan: Biz mekanımızı çok seviyoruz. Bazı problemlerin olduğunun farkındayız ama mekanın artıları ile eksilerini yan yana koyduğumuz zaman kesinlikle kendimizi şanslı hissediyoruz. Galerinin lokasyonu insanların bizi kolayca bulabilmeleri açısından çok iyi. Vitrinimiz sayesinde yoldan geçen herkesin dikkatini çekebiliyoruz. Sergileme alanının 2 kata yayılması, eşzamanlı solo sergiler yapabilmemize olanak sağlıyor. Mekanın büyüklüğü, girintili çıkıntılı fiziksel yapısı genelde sanatçılar tarafından beğeniliyor. Sergileme alanı tabii ki çok önemli olsa da ofis bizim bütün zamanımızı geçirdiğimiz yer. Ofisin mümkün olduğunca rahat olmasına özen gösterdik. Galiba başarılı da olduk çünkü hem sanatçılarla hem de sanat izleyicileri, koleksiyonerler ve sanat camiasından herkesle uzun uzun sohbetler edebildiğimiz, iletişim içinde olduğumuz bir ortam haline geldi.

S.A.: Sanatorium sanatçı seçimlerindeki isabetli ve özellikli duruşuyla öne çıkan galerilerden. Bu yönde nasıl bir yol izliyorsunuz?

F.V.: Biz biraz meraklıyız. Birlikte çalışalım çalışmayalım bütün sanatçılarla tanışmayı, işlerini görmeyi seviyoruz. Bu kesinlikle ufkumuzu açan bir durum. Beraber çalıştığımız sanatçıların sanatsal gelişimleri için olanaklar dahilinde her türlü imkanı sunmaya çalışıyoruz. Devamlı paylaşım ve iletişim içinde olmaya özen gösteriyoruz. Gerisi bir şekilde kendiliğinden geliyor.

S.A.: Sanatçılara hep bir galericinin nasıl olması gerektiğine dair sorular sorulur, sizce bir sanatçı profili nasıl olmalıdır?

F.V.: Bizce sanatçı biraz cesur olmalı, hata yapmaktan korkmamalı. Dışarıyla paylaşmasa bile devamlı üretmeli ve sonuçları ne olursa olsun pes etmemeli. Bugünün hatalarının birkaç yıl sonraki işlerinin temelleri olma olasılığı çok yüksek. Ekonomik koşullar genç sanatçılar için en büyük problem. Bizim genç sanatçılara tavsiyemiz, zor olduğunu biliyoruz, gerçekci ekonomik beklentiler içinde bulunmaları.

S.A.: Bir galerici olarak, sanatın etik ve estetik alanı ile, ticari ve yönetimsel alanı aralığındaki çelişki ve çatışmaların ara yüzünde duruyorsunuz. Bu durumu ne şekilde dengeliyorsunuz?

F.V.: Bir galeri olarak biz ticari bir kurumuz. Yani yolun başında sanat dünyası içindeki yerimizi ticari tarafta belirledik. Zaman zaman, Türkiye şartlarında satılmasının zor olduğunu bildiğimiz sergiler yapıyoruz. Bu sergileri yapmaktaki amacımız sanat–ticaret arasında bir denge yaratmak veya kefaret ödemek değil. Bir süreç içindeyiz ve nihai hedefimiz sergilediğimiz her işin, ister kavramsal, ister video, ister yerleştirme olsun, satılabiliyor olması. Sınırları her zorlayışımızda sanat seyircisi ve alıcısının algılarında küçük küçük farklılık yarattığımızı düşünüyoruz.

S.A.: Genç galeriler, oturmuş ve yerleşik sanat tacirlerinin ilişkiler ağına nasıl bir yol ile alternatif yaratabilir?

F.V.: Yerleşik ve oturmuş galerilerin ilişkileri hakkında aslında çok şey bilmiyoruz. Her kişinin, kurumun tecrübesi farklıdır. Biz de genç bir galeri olarak Sanatorium’un karakterine uygun bir şekilde kendi ilişki ağımızı oluşturduk ve bunu daha da genişletiyoruz. İlişki ağı derken sadece koleksiyonerlerden bahsetmiyoruz aslında. 2,5 yıl önce başladığımız ve devam eden bu süreçte oluşturduğumuz ağ sanatçılarımız, koleksiyonerlerimiz, akademisyen arkadaşlarımız, izleyicilerimiz ve tabii ki çalışanlarımızdan oluşuyor. 

Seçil Alkış: Çalıştığınız galeri ile ilişkiniz nasıl?

Erol Eskici: Sanatorium’un inisiyatif olarak kuruluşunda yer alan sanatçılar benim yakın dostlarımdı, dolayısıyla ilişkinin temeli eskilere dayanıyor. Bu arkadaşlık hali Feza hanım ile de değişmedi ve kaçınılmaz olarak bu tarafa da taşındı. Daha önceki galeri deneyimleriyle kıyaslama şansım olduğu için ilişkinin gerek geçmişe gerekse de yaş olarak çok uzak olmayışımız, açıklık gibi birçok faktöre bağlı olarak diyalog yönünden nispeten daha şeffaf ve demokratik olduğunu söyleyebilirim. Galeri’yi belirsiz ve soyut bir kurum gibi değil galericisi sanatçısı ve bütün çalışanlarıyla birlikte bir işleyiş biçimi ve ilişkiler bütünü olarak düşünmekte fayda var.

S.A.: Galeriniz ile birlikte geleceğe yönelik bakışınız ve planlarınız neler?

E.E.: Birlikte öğreniyoruz ve sorunları birlikte çözmeye çalışıyoruz. Herkesin öğreneceği çok şey var. Bu noktada toleranslı olmak ve sorumluluk almak gerekiyor. Ben de kendi üzerime düşen sorumlulukları hem öğreniyor hem de üstlenmeye çalışıyorum. Sanatorium genç bir galeri ve ben birlikte ilerlediğimi ve geliştiğimi hissettiğim yapıların bir parçası ve unsuru olmaktan keyif alan biriyim. Burada da bunu devam ettirmek ve şartları biraz zorlamak gerekiyor diye düşünüyorum.

Seçil Alkış: Çalıştığınız galeri ile ilişkiniz nasıl?

Yağız Özgen: Ben Türkiye’de oldukça genç bir galeriyle çalışıyorum ve başka bir galeri deneyimim de olmadı. İçinde bulunduğum bünyeden tek bir beklentim var bu da sanatsal üretimimin en doğru şekilde sunulması ve paylaşılması için birlikte çaba sarf etmemiz. Bu noktada elbette bütün kararlar sanatçıya ait ancak bütün her şeyi sanatçının yapması mümkün değil. Ben kendi adıma bu çabayı ve niyeti Sanatorium’dan gördüğümü dile getirebilirim. Çaba ve niyetin de ötesinde birçok şeyi gerçekleştiriyoruz. Tabii bunda Sanatorium’un inisiyatif kökenli bir galeri olmasının da payı büyük. Çünkü ticari bir düzlemde sanatçının perspektifinden bakabilme yetisine az da olsa sahip olan bir galeriyle çalışmak bulunmaz bir nimet. Kısacası bir şey üretmenin ya da üretmeye çalışmanın ne kadar çetrefilli bir süreç olduğunu bilen bir galeriyle çalışıyorum. Sanatçının gönül rahatlığıyla, kendisinin temsiliyeti ile ilgili bir takım şeyleri içinde bulunduğu galerinin inisiyatifine bırakabilmesi oldukça önemli bir şey.

S.A.: Galeriniz ile birlikte geleceğe yönelik bakışınız ve planlarınız neler?

Y.Ö.: Üretmek, daha etkin olmak, çaba sarf etmek, bir şey yapmak. Beuys’un öğrencilerine dediği çok basit gözüken bir şey var: Git ve bir şey yap. Harekete geç. Derslerine katılmadım ancak bu durum fikirlerine katılıp sözünü dinlemem için herhangi bir sorun teşkil etmiyor elbette. Benim etkin olmaktan ve bir etkinlik içinde olmaktan başka bir planım yok. Galeri içinse plan, bu süreci gerektiği şekilde görünür kılmak için elinden geleni yapması, harekete geçmesi olsa gerek.

 


 

Seçil Alkış: Gallery space is a meeting point for artists, artworks, exhibitions, viewers and art professionals. Can you tell us about the location and the gallery space of Sanatorium?

Feza Velicangil - Adnan Yerebakan: We love our gallery space. We’re aware that there are some problems; but still, when we compare its advantages to its disadvantages, we feel lucky. The location of the gallery is really good; people can find it easily. Thanks to our display window, we can attract the attention of people walking by. The fact that the exhibition space is divided into two floors makes its possible for us to make two simultaneous solo exhibitions. Artists usually like the scale and the indented shape of the gallery. Though the exhibition space is really important, it’s the office where we spend all our time. We tried to make the office as comfortable as possible. And I think we have succeeded, as it turned into a space in which we can have long conversations and establish contact with artists, viewers, collectors and people from the art scene.

S.A.: Sanatorium is one of the prominent galleries with its fitting and characteristic attitude in selecting the artists it works with. What is your approach? 

F.V.: We’re a little curious. Regardless of whether we work together with them or not, we like to meet all artists, see their works. This surely widens our perspectives. We try to provide as much support as possible to our artists with their artistic development. We try to keep sharing, keep in contact. The rest develops naturally.
S.A.: Normally artists are asked about how they think a gallerist should be. However, how do you think an artist should be?

F.V.: We feel an artist should be a little brave, he shouldn’t be afraid to make mistakes. He should keep working even if he doesn’t share the results with others; and regardless of whatever comes out of the creative process, he should not give up. It’s highly likely that the mistakes of today can turn into a basis for future works. The greatest problem for young artists is economic issues. Our advice to them would be: we know that it’s difficult, but you should have realistic expectations.

S.A.: As a gallerist you face the conflicts between the ethical and the aesthetic, the commercial and the managerial fields of art. How do you balance it? 

F.V.: As a gallery, we’re a commercial institution. From the beginning we decided to be on the commercial side of the art scene. From time to time, we make exhibitions, in which there are works that we know will be hard to sell under the current conditions in Turkey. Our intention isn’t to create a balance between art-commerce, nor for redemption. This is a continuous process and our ultimate goal is that, every kind of work we exhibit –whether it’s conceptual art, a video or an installation– should be able to sell. We think that every time we push boundaries, we make small differences in the perceptions of art viewers and collectors.

S.A.: How can new galleries come up with alternatives to the relationship networks of older and settled art dealers?

F.V.: We actually don’t know much about the relationships of settled and older galleries. Every person or institution would have different experiences. As a young gallery, we’ve set up our own network of connections according to the characteristics of Sanatorium and we’re expanding it. But it doesn’t comprise just collectors. This network began 2.5 years ago and continues to grow; it consists of artists, collectors, friends from academic institutions, viewers and of course our staff.

Seçil Alkış: How is your relationship with the gallery you’re working with?

Erol Eskici: The artists who played a role in the foundation of Sanatorium were close friends of mine, therefore we had a long-term relationship. We have established a similar friendship with Mrs Velicanlıgil as well. When I compare it to my relationships with the previous galleries I worked with, I can say that our relationship is much more transparent and democratic as a result of many factors such as us having known each other for a long time, the fact that there’s not a significant age difference between us, and that we’re open. It’s beneficial to think of a gallery as a form of function and a collection of relationships with its gallerist and artists and all staff, rather than as a vague and abstract institution.

Seçil Alkış: What’s your mutual perspective and plans for the future with the gallery?

 

E.E.: We learn together and we try to solve problems together. Everybody has a lot to learn. One should be tolerant and take responsibility. I find out about my share of responsibility and try to carry it. Sanatorium is a young gallery and I enjoy taking part in structures, together with which I feel that I’m progressing and developing. I think that I should continue with this kind of attitude and try a bit hard.

Seçil Alkış: How is your relationship with the gallery you’re working with?

Yağız Özgen: I’m working with a quite young gallery and I don’t have any experience with any other gallery. My only expectation from the gallery is that we work together for a good presentation of my artistic production. It is of course the artist who makes all the decisions, but it’s impossible for the artist to do everything. I for myself think that I witnessed this kind of effort and intention while working with Sanatorium. It’s beyond merely effort and intention, we accomplish many things. The fact that Sanatorium is a gallery with initiative-roots plays an important role in that. It’s a blessing to be able to work with a gallery, which can look at things from the artist’s perspective when at the same time working at a commercial level. In other words, I’m working with a gallery that knows how complex the process of creating something or attempting it, is. It’s quite important for the artist to be able to comfortably let the gallery deal with things concerning his presentation.

S.A.: What’s your mutual perspective and plans for the future with the gallery? 

 

Y.Ö.: To create, to be more active, to try hard, to do something. Just like what Beuys had said to his students: go and create something. Act. I wasn’t his student, but this doesn’t prevent me from agreeing with him and following his advice. I have no plans other than being active and taking part in activities. As for the gallery, they must plan to do what they can in order to make this process as visible as necessary and then act accordingly.