USER'S MANUEL

CONTEMPORARY ART IN TURKEY 1986–2006

KULLANMA KILAVUZU: TÜRKİYE’DE GÜNCEL SANAT

Türkiye’deki güncel sanatın son yirmi yılını kapsayan bu kitap, Halil Altındere ve Süreyya Evren tarafından 2006 yılında hazırlanmıştır. Türkiye Güncel sanatını farklı bakış açılarından değerlendirmek için küratörler, sanat yazarları ve eleştirmenler tarafından desteklenen metin bölümü ve sanatçılar bölümü ile tamamlanan bu kitap bir kullanma kılavuzu mantığında oluşturulmuş.

Türkiye’de 80’ler sonrası kavramsal sanat, bienaller, güncel olma hali, uluslararası sanatta görünürlük, insiyatiflerin oluşumu, sanatçıların galeri yönetimine dahil olması gibi günümüz sanat haline etki eden değişimleri ayrıntılı olarak tarih sıralaması dahilinde ele alınarak açıklanması, kitabın en önemli ikinci özelliğidir. Ele alınan konuların birinci ağızdan anlatılması ise en önemli özelliği olarak görülebilir.

Bir dizi yazar , sanatçı, küratör ve eleştirmeni tek bir projede birleştiren USER’S MANUAL, titiz bir çalışmanın ürünü. Ansiklopedik diyebileceğimiz bilgileri bir araştırma yöntemi ile derleyen editörler, dönemin niteliklerini belirleyen yetmiş sekiz sanatçının bu yirmi yıllık dönemde yaşadığı durum ve olayları, metinlerdeki tarihsel süreçle desteklemiş oluyorlar. Editörler, 1980’lerden bu yana Türkiye’nin siyasal, ekonomik, toplumsal, ve kültürel bağlamda olumlu yada olumsuz, yaşadığı bir çok değişimi sanat üzerinden bakmayı ve irdelemeyi öneriyor.

Art-ist dergisinin bir devamı ve derlemesi olarak da görülebilecek USER’S MANUAL, editörlerine göre ‘’zorunlu’’ bir üretim. Birden fazla faile tanık olan ve bizzat içinde yer aldıkları için bu derlemeyi zorunlu olarak gerçekleştirdiklerinden bahsediyorlar. Güncel Sanatın Türkiye’de 90’lar sonrası bir patlama yaşadığı düşünülürse böyle bir derlemeye gereksinim vardı. İyi bir araştırma, iyi bir tarihsel bakış için; ‘Türkiyenin son yirmi yıllık tarihsel gelişimini ayrıntılı ele alan bir kitap’ olarak tanımlamak doğru olacaktır.

Editörler – Edited by
HALİL ATINDERE, SÜREYYA EVREN

Yazarlar – Writers
ALİ AKAY, EVRİM ALTUĞ, ELMAS DENİZ, FULYA ERDEMCİ, MARCUS GRAF, VASIF KORTUN, ERDEN KOSOVA, MAHMUT KOYUNCU, BERAL MADRA, NİLGÜN ÖZAYTEN, FERHAT ÖZGÜR, ŞENER ÖZMEN, AYŞEGÜL SÖNMEZ, BAŞAK ŞENOVA, PELİN TAN

Sanatçılar – Artists
HALUK AKAKÇE, ERDAĞ AKSEL, NEVİN ALADAĞ, CAN ALTAY, HALİL ALTINDERE, SELDA ASAL, NANCY ATAKAN, FİKRET ATAY, VAHAP AVŞAR, CEM AYDOĞAN, YETKİN BAŞARIR, RAMAZAN BAYRAKOĞLU, SELİM BİRSEL, BAŞİR BORLAKOV, SONGÜL BOYRAZ, OSMAN BOZKURT, BANU CENNETOĞLU, TANER CEYLAN, HÜSSEYİN ÇAĞLAYAN, TUNÇ ALİ ÇAM, ASLI ÇAVUŞOĞLU, ERGİN ÇAVUŞOĞLU, ELİF ÇELEBİ, CENGİZ ÇEKİL, BURAK DELİER, ALİ DEMİREL, CEVDET EREK, ESRA ERSEN, İNCİ EVİNER, EXTRAMÜCADELE, LEYLA GEDİZ, CEM GENCER, GENCO GÜLEN, HATİCE GÜLERYÜZ, ÖZLEM GÜNYOL, HAFRİYAT, BERAT IŞIK, BORGA KANTÜRK, GÜLSÜN KARAMUSTAFA, ÖMER ALİ KAZMA, GÜLŞAH KILIÇ, SERHAT KİRAZ, SERVET KOÇYİĞİT, MUSTAFA KUNT, SEFER MEMİŞOĞLU, MENTAL KLİNİK, ŞÜKRAN MORAL, AYDAN MURTEZAOĞLU, ODA PROJESİ, HAKAN ONUR, FÜSUN ONUR, AHMET ÖĞÜT, FAHRETTİN ÖRENLİ, ERKAN ÖZGEN, FERHAT ÖZGÜR, SERKAN ÖZKAYA, ŞENER ÖZMEN, EBRU ÖZSEÇEN, ANNY & SİBEL ÖZTÜRK, SEZA PAKER, NERİMAN POLAT, SARKİS, ERİNÇ SEYMEN, ASLI SUNGU, MURAT ŞAHİNLER, BÜLENT ŞANGAR, CANAN ŞENOL, MUKADDER ŞİMŞEK, CENGİZ TEKİN, HALE TENGER, NAZİF TOPÇUOĞLU, MURAT TOSYALI, VAHİT TUNA, NASAN TUR, MÜRÜVVET TÜRKYILMAZ, PINAR YOLAÇAN, DEMET YORUÇ, XURBAN